Pszenne bułeczki śniadaniowe

Pszenne bułeczki śniadaniowe

Są takie proste i smaczne, zwłaszcza na ciepło. Kiedy nie chce mi się iść do sklepu rano, a mam ochotę na świeże bułki, to robię je sama. Nie wymagają zakwasu a jedynie drożdży. Sami się przekonajcie!

 

Składniki:

 

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- szczypta soli

- 1/2 kostki drożdży

- ciepła woda - tyle ile zabierze mąka

- 1 łyżka brązowego cukru

 

Przygotowanie: 

 

Do malaksera wkładam wszystkie składniki z wyjątkiem wody, miksuje. Dolewam wody miksując cały czas. Jeżeli zrobi się Wam za wilgotne ciasto to dodajecie mąki. Kiedy składniki się połączą, przekładam je do miski, smaruje ręce mąką i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po tym czasie na blachę kładę papier do pieczenia. Formuje niewielki kulki z ciasta i kładę w sporych odległościach od siebie ponieważ ciasto jeszcze wyrośnie podczas pieczenia. Nastawiam piec na 200 stopni - u mnie funkcja Chleb i Bułki ale jeżeli nie macie to może być termoobieg lub grzanie górne i dolne. Piekę około 30-40 minut.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*