RILLETTES Z ŁOSOSIA

RILLETTES Z ŁOSOSIA

Rillettes to nic innego jak pasta 🙂 Znalazła się w moim ulubionym zestawie śniadaniowym, który zrobiłam dla Magazynu Apetyt.

 

Składniki:

 

1 kawałek świeżego filetu z łososia

1 łyżka oliwy z oliwek

Sok z 1 cytryny

140g łososia wędzonego

1 łyżka świeżego koperku

1 łyżka kremu z gorczycy z miodem

1 łyżka masła

4 łyżki serka ricotta

Sól

Świerzo zmielony pieprz

2 plasterki ser pleśniowego

szczypiorek

1 plasterek sałaty zielonej

1 ogórek kiszony

 

Filet ze świeżego łososia polewamy oliwą z oliwek, solimy, zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach. Kiedy jest już gotowy, odstawiamy do wystygnięcia, wybieramy wszystkie ości i drobno siekamy. Wrzucamy go do miski i rozgniatamy widelcem aby uzyskać konsystencję pasty. Dodajemy kawałki łososia wędzonego, sok z cytryny, drobno posiekany  koperek i tymianek, krem z gorczycy, masło i ricottę. Mieszamy wszystko dokładnie a na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Odkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.

 

Podajemy na ciabacie smarując pastą zamiast masłem, dodając liść sałaty, plastry sera pleśniowego i pokrojnego ogórka kiszonego, dekorujemy szczypiorkiem.

 

Rillettes można przechowywać w lodówce do trzech dni.

 

Piękne zdjęcia zrobił dla mnie PLA j STER

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*