Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Jakiś czas temu dostałam ryż do risotto marki Kupiec i dzisiaj postanowiłam go przetestować. Przebrnęłam przez setki przepisów ale moją uwagę zwrócił przepis Jamiego Oliviera z książki Włoska wyprawa Jamiego Oliviera, którą wręcz uwielbiam. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmieniła ale właśnie dlatego lubię czarować w kuchni.

 

Składniki na risotto bianco:

 

- ryż do risotto

- 1 cebula

- 4 ząbki czosnku

- 1 kieliszek wina

- 3 łyżki masła

- 3 łyżki oliwy  z oliwek

- parmezan

- sól, pieprz

- bulion warzywny

 

Składniki na krewetki:

 

- 1 opakowanie krewetek

- 2 łyżki kolendry

- 2 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek

 

1. Do garnka wlewam oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam do garnka i gotuję przez 15 minut na małym ogniu tak, aby się nie przyrumieniły. Kiedy warzywa są już miękkie dodaje ryż.

 

2. Bulion podgrzewam żeby był ciepły. Ryż cały czas mieszam a kiedy robi się szklisty wlewam lampkę wina. Mieszam aż alkohol odparuje a ryż wchłonie esencje.

 

3. Następnie wlewam 1 chochle bulionu i przyprawiam szczyptą soli. Zmniejszam ogień tak, aby ryż lekko bulgotał. Dodaję kolejną chochlę gorącego bulionu i mieszam rozprowadzając dokładnie skrobie wydzieloną przez ryż. Zanim dodam następną chochlę bulionu czekam, aż ryż wchłonie poprzednią. Cały proces trwa około 15 minut, trzeba spróbować czy ryż jest dogotowany jeżeli nie - wlewam kolejną chochlę bulionu aż do skutku.

 

4. Odstawiam ugotowane risotto, dodaję łyżkę masła i starty parmezan i przykrywam na 2 minuty.

 

5. W tym czasie rozgrzewam patelnię z oliwą, wrzucam utartą kolendrę i czosnek i smażę krewetki. Dodaje je do risotto i podaję od razu - ma gładką i kremową konsystencję.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*