Risotto z pieczarkami i kurczakiem.

Risotto z pieczarkami i kurczakiem.

Jest kilka dań, które mi nie wychodzą. Są też takie, które robię naprawdę dobrze. W tym przypadku jednak powiem, że risotto to mój konik. Wyszło naprawdę genialne!

 

 

Składniki na risotto bianco:

 

- ryż do risotto arborio Halina

- 1 cebula

- 4 ząbki czosnku

- 1 kieliszek wina

- 3 łyżki masła

- 3 łyżki oliwy  z oliwek

- parmezan

- sól, pieprz

- bulion warzywny

 

Składniki na dodatki:

 

- 1 opakowanie pieczarek

- 2 piersi z kurczaka

- pietruszka

 

Przygotowanie: 

 

1. Ryż przygotowuje z tego przepisu. Jest to sprawdzona przeze mnie metoda zaproponowana przez Jamiego Oliviera.

 

2. Pieczarki kroję i smażę je na oliwie z oliwek aż zbrązowieją. Dodaję pokrojonego kurczaka, solę i pieprzę i smażę aż kurczak będzie gotowy (razem z pieczarkami).

3. Po odstawieniu risotto na dwie minuty z łyżką masła, dodaję do niego wszystko co znajdowało się na patelni, łącznie z sokiem jaki wytworzył się przy pieczeniu pieczarek.

4. Kroję drobno pietruszkę i dekoruje nią danie.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*