Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z farszem z bakali i migdałów w akompaniamencie oleju rzepakowego

Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z farszem z bakali i migdałów w akompaniamencie oleju rzepakowego

Chyba bardziej już świątecznie być nie może :)) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego użyłam go w przepisie. Niech to będą też zdrowe święta!

 

 

-  1 opakowanie morele suszone bez pestek

-  1 opakowanie żurawiny

-  1 opakowanie płatki migdałów

- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

- 2 ząbki czosnku

- 2 opakowania szynki parmeńskiej

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej

Indyk marki Indykpol

- jajko

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżka masła

- 1/4 szklanki białego wina

- 1/4 szklanki soku z pomarańczy

 

Nadzienie:

 

Pokrojone suszone morele, skórka pomarańczowa, masło, cynamon, 2 łyżki wina, 2 łyżki soku z pomarańczy i żurawinę wrzucam do rondelka, mieszam aż składniki się połączą a wino zostanie wchłonięte. Płatki migdałów miele lub ucieram i łącze z jajkiem. Kiedy farsz z rondelka ostygnie, łącze wszystko razem.

 

Indyka rozbijam na cienko, nacieram olejem rzepakowym solą, czosnkiem i pieprzem. Kładę na nim nadzienie i zawijam w roladkę, spinam wykałaczką. Okładam szynką parmeńską i zwizuję sznurkiem. Tak przygotowaną roladkę wkładam do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą i wlewam pozostałą ilość wina i soku z pomarańczy. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut. Po tym czasie, mięso odkładam na 15 minut aby odpoczło, wyjmuje wykałaczki i sznurek, kroje na rolady. Pozostały sos z naczynia żaroodpornego, jeżeli jest za rzadki to gotuje w rondelku aż nieco się zredukuje i polewam nim mięso. Podaję z łódeczkami z ziemniaków.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*