Rucola z suszonymi pomidorami, chili i szynką wieprzową

Rucola z suszonymi pomidorami, chili i szynką wieprzową

Zastanawiałam się nad makaronem kiedy do drzwi zapukał kurier z pudełkiem od Podravka. Świetnie się złożyło bo makaron penne wylądował w misce razem z genialnymi dodatkami.

 

Składniki:

 

- szynka wieprzowa sznycel 2 sztuki

- rucola 1 opakowanie

- 1 czerwona cebula

- oliwa z oliwek 2 łyżki

- 2 ząbki czosnku

- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów

- 1 papryczka chili

- sól, pieprz do smaku

makaron pióra Podravka

 

Makaron gotuje al dente, wrzucam do miski. Na patelni podgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam cebulę i chili, duszę. Dorzucam czosnek, pomidory i rucole. Piekę około 10 minut mieszając co jakiś czas żeby rucola dokładnie pokryła się oliwą i innymi składnikami. Zdejmuje z patelni, wrzucam do miski. Sznycle solę i pieprze. Smażę na patelni z prawej i z lewej dosłownie parę minut bo mięso jest delikatne i szybko się robi. Ja chciałam uzyskać efekt "well done" więc potrzymałam je na patelni troszkę dłużej. Jak przestygnie kroję na paski i wrzucam do miski, mieszam całą zawartość.
Danie to ma ten plus, że można go jeść i na zimno i na ciepło - nie traci swoich walorów smakowych.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*