Ryba w sezamie z pistacjowym ryżem.

Ryba w sezamie z pistacjowym ryżem.

Składniki:

 

- 2 filety z ryby (dowolnej jaką lubicie)

- 2 jajka

- mąka do oprószenia ryb

- 1 opakowanie sezamu Helio

- 1 opakowanie pistacji Helio

- 1 papryczka chili

- 2 ząbki czosnku

- 4 łyżki oleju arachidowego

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka sosu rybnego

- 1 opakowanie ryżu Kupiec Basmati

- sól

 

 

Przygotowanie:

 

Na trzech talerzach rozkładam: mąkę, jajko, sezam. Rybę nacieram solą. Najpierw oprószam ją mąką, potem zanurzam w jajku a na koniec w sezamie dokładnie z każdej strony aby dobrze przywarł. Smażę na oleju aż się zarumieni.

 

W woku rozgrzewam olej arachidowy. Paprykę i czosnek kroję w plastry. Wrzucam na olej uważając żeby się nie przypaliły. Dodaję sos rybny, sojowy i obrane pistacje. Ryż gotuję zgodnie z przepisem. Kiedy jest już gotowy i troszkę przestygnie, formuję go w pierścieniu. Polewam sosem z woka i nakładam na niego rybę w sezamie. Można rybę również polać sosem.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*