Ryż i wątróbka w cebuli

Ryż i wątróbka w cebuli

Dostałam ryż marki Britta i od razu pomyślałam o wykorzystaniu go do wątróbki. Zdziwieni? Nie ma nic lepszego niż idealnie ugotowany ryż i wątróbka duszona w cebuli. Z pośród dzikiego, jaśminowego, brązowego i basmati, wybrałam parboiled. Głównie ze względu na jego twardszą strukturę. Z sosem z pomidora, czosnku, ostrej papryczki i beszamelem smakował fajnie.

 

Składniki:

 

- 1 opakowanie ryżu parboiled Britta

- 0,50 dkg wątróbki

- 2 cebule

- kostka masła

- mąka

- sól

 

Ryż gotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wątróbkę oprószam mąką i smażę na patelni na 1/2 kostce masła. Następnie przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę na małym ogniu. Na patelni duszę pokrojoną cebulę na drugiej połowie masła. To ważne aby było dużo tłuszczu. Kiedy już jest złocista, przekładam ją do garnka z wątróbką i duszę jeszcze chwile. Solę do smaku.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*