Sałatka z bekonem i pomarańczami

Sałatka z bekonem i pomarańczami

Co tu dużo mówić. Jak nie lubię sałatek i sałat, właściwie na palcach jednej ręki mogłabym  wymienić te, które lubię, tak tą - uwielbiam. Idealna na wieczór przy winie.

 

Składniki*:

 

- mieszanka sałat

- zielone oliwki z oliwek

- bekon plasterki

- 1 pomarańcza

- ser brie

- orzeszki pinii

- 1 czerwona cebula

- pomidorki koktajlowe

- bagietka

- czosnek

- oliwa z oliwek Carbonel

- sos balsamiczny

 

* ilości dowolne, jak kto lubi

 

Wszystkie składniki kroję. Bekon przysmażam na patelni, orzeszki pinii również ale na oddzielnej. Bagietkę kroję na kromki, nacieram oliwą i czosnkiem. Jeżeli jest bagietka świeża - nie trzeba jej grillować. Jeżeli taka średnia to zachęcam do wrzucenia jej do piekarnika na 10 minut z opcją grilla. Układam sałatę, cebulę, oliwki, pomidorki, ser, pomarańcze a na sam wierzch bekon. Nie wyrzucam tłuszczu, na którym smażył się bekon tylko dodaję tam 2 łyżki wina, 2 łyżki sosu balsamicznego, 1 łyżkę soku z pomarańczy i mieszam aż się troszkę zredukuje i zrobi gęsty. Polewam tym sałatkę i podaję z winkiem według upodobań.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*