Schab w sosie kurkowym z pure ziemniaczanym

Schab w sosie kurkowym z pure ziemniaczanym

 

Składniki:

 

- kotlety schabowe bez kości

- pół opakowania kurek

- 4 łyżki śmietany 18%

- 6 ziemniaków

- 1/2 cebuli

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1/3 szklanki białego wina

- 30% mała śmietanka

- 2 łyżki cytryny

- sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę. Na patelnię wlewam oliwę i masło, wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek. Jak tylko się zeszkli, wlewam wino oraz sok z cytryny i duszę około 2 minut. Następnie wrzucam kurki i duszę przez około 5 minut, dolewam śmietankę i przyprawiam do smaku. Sos należy gotować tak długo aż nieco zgęstnieje.

 

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu ubijam je z dużą ilością masła i kilkoma łyżkami śmietany 18%. Schabowe ubijam, oprószam solą, pieprzem i mąką zmieszaną z papryką słodką. Smażę na patelni z dwóch stron. Po usmażeniu kładę na talerz schabowego a na niego kurki w sosie. Smacznego!

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*