Schab w sosie śliwkowym z pure z topinamburu.

Schab w sosie śliwkowym z pure z topinamburu.

No jadło się takie cuda jesienią, tylko czasu nie było żeby wrzucić na bloga. Nadrabiam. Zdecydowanie nadrabiam!

 

 

Składniki:

 

- 1 schab w całości (około 1 kg)

- 1 główka czosnku cała

- Paczka topinamburu

- 1 masło

- 1 cebula

- 1 łyżka curry

- 1 łyżka cukru

- 50 ml wiśniówki

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżka słodkiej papryki

- 1 gałąź rozmarynu

- Garść śliwek

- Marynata staropolska Appetita

 

Przygotowanie:

 

Mięso nacieram oliwą, marynatą staropolską, czosnkiem i rozmarynem.  Odstawiam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie schab obsmażam na patelni z każdej strony. Wkładam do rękawa z całością inwentarza patelnianego, podlewam wiśniówką, dorzucam główkę czosnku (nie obraną, przekrojoną na pół) i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Trwa to około godziny.

 

Śliwki myje i pozbawiam pestek. Wrzucam do blendera Chef By Kenwood razem z cukrem, curry, cebulą i papryką. Mielę na gładką masę. Przelewam do rondelka i na małym ogniu gotuję mieszając aż sos stanie się gładki i gęsty.

 

Topinambur gotuję w wodzie. Kiedy jest już miękki, przekładam go do miski Chef By Kenwood razem z masłem i ubijam końcówką do białek aż stanie się gładką masą. Robię to pod sam koniec pieczenia schabu aby pure nie wystygło. podaje je do mięsa natychmiast.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*