Sernik na czekoladowo piernikowym spodzie z nutą pomarańczy

Sernik na czekoladowo piernikowym spodzie z nutą pomarańczy

Pasztet - jest, ryba - jest, mięso - jest. Myśleliście, że sernika nie będzie? 🙂 W tym roku po raz pierwszy będę robić sernik całkiem sama. Do tej pory asystowałam Mamie, głównie podjadając jej masę serową z rodzynkami i orzechami, taką słodziutką i kremową mmmmm.

 

Urzekł mnie przepis z Kwestia Smaku na świąteczny sernik pomarańczowy na czekoladowo - piernikowym spodzie. Pisząc to dostaję ślinotoku 🙂 Oryginalny przepis znajdziecie tu: Sernik świąteczny.

 

Masa serowa:

 

- 750 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie

- 250 g sera mascarpone

- 3 łyżki mąki pszennej

- drobno starta skórka z pomarańczy, około 1/2 łyżeczki

- 1 szklanka cukru

- 5 jajek

- 1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 36%

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 2 łyżki  ekstraktu pomarańczowego

- 1/2 szklanki skórki kandyzowanej

- 1/2 szklanki posiekanych rodzynek

 

Spód:

 

- 65 g ciemnej czekolady

- 65 g miękkiego masła

- 50 g drobnego cukru

- 1 jajko

- 40 g mąki

- 1 łyżka przyprawy piernikowej (tylko w święta 🙂

 

Wierzch:

 

- 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego lub konfitury pomarańczowej

- 200 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%

 

Tortownica o boku minimum 20 cm, wysoka na 8 cm lub prostokątna o zbliżonej powierzchni (ale nie mniejszej), posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia. Może też być okrągła tortownica o średnicy 23 - 25 cm.

 

Przygotowanie:

 

                Spód: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 5 - 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko (piana nie musi być sztywna). Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając. Utarte masło z roztopioną czekoladą, następnie z przesianą mąką i przyprawą piernikową, a na koniec z ubitym jajkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 8 - 10 minut (ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale na wierzchu ma pojawić się skorupka, która zabezpieczy zapadnięcie się spodu pod ciężarem masy serowej), wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 stopni.

 

           Masa serowa: do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką i skórką startą z pomarańczy. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo (w 3 - 4 partiach) dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii, likierem pomarańczowym. Wymieszać łyżką ze skórką pomarańczową i rodzynkami i wylać na czekoladowy spód. Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.

 

Wierzch: dżem pomarańczowy podgrzać w rondelku i ostudzić. Zmiksować (ręcznym blenderem) na gładki mus razem ze śmietaną. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić mus ze śmietany i dżemu, wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w 120 stopniach. Dokładnie i stopniowo studzić, zdjąć obręcz z formy (jeśli była) i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*