Szpinak w cieście francuskim z orzechami i żurawiną

Szpinak w cieście francuskim z orzechami i żurawiną

Dlaczego lubię szpinak możecie poczytać we wcześniejszych wpisach. Dodam jeszcze, że kojarzy mi się z Popeye 🙂 i chociaż by z tego powodu mam do niego sentyment. Dzisiejszy obiad zainspirowała moja poranna niespodzianka a dokładnie ser Castello Blue.

 

 

Składniki:

 

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 4 łyżki oliwy z oliwek Bertolli

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku

- 1/2 kostki sera Castello Blue

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 łyżeczka rozmarynu

- 1 łyżeczka papryki ostrej

- 3 łyżeczki żurawiny

- 1/2 opakowania orzechów włoskich

- 30 dkg żółtego sera

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i wrzucam szpinak. Dodaję posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek solę do smaku. Po kilku minutach dodaję ser Castello Blue i czekam aż się rozpuści. Dodaję żurawinę i mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie smaruje żółtkiem. Ciasto powinno być z lodówki a nadzienie całkowicie wystudzone. Nakładam na całe ciasto szpinak, posypuje orzechami i warstwą sera żółtego, zawijam jak roladę. Piekę w 200 stopniach na termoobiegu około 25 minut.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*