Szybki przepis na Lasagne dla Maćka bez czosnku

Szybki przepis na Lasagne dla Maćka bez czosnku

Maćko! Robisz tak:

 

Składniki na mięso:

 

- 0,5 kg mięsa mielonego

- 1 cebula

- sól, pieprz

 

Składniki na sos:

 

- 1 łyżeczka bazylii

- 1 łyżeczka oregano

- 1 duży pomidor

- 1 sok pomidorowy lub koncentrat

- 1/2 łyżeczka cukru

- sól, pieprz

 

Sos beszamelowy:

 

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki mąki

- 1 szklanka mleka

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

- sól, pieprz

- duża ilość startego sera lub w plasterkach, może być Gouda

- makaron lasagne

 

Przygotowanie:

 

Sos pomidorowy: wszystkie składniki łącze, miksuje, przyprawiam do smaku.
Sos beszamelowy: w garnku roztapiam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję mleko i energicznie mieszam. Przyprawiam.
Mięso: przyprawiam, dodaję pokrojoną cebulę w kostkę i smażę na oliwie aż zmieni kolor. Dodaję do niego sos pomidorowy i jeszcze chwilę gotuję (około 3 min).

 

Do naczynia żaroodpornego nalewam wrzącej wody. Maczam w niej płatki makaronu, każdy po 1 minucie z każdej strony. Drugie naczynie nacieram masłem. Układam jedną warstwę makaronu, na to sos beszamelowy, mięso i posypuje serem. I tak do wyczerpania składników. Piekę przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*