Tarta cytrynowa – moja ulubiona!

Tarta cytrynowa – moja ulubiona!

Robienie czegoś dla gości ma to do siebie, że nie ma czasu na fotografowanie. A ponieważ tarta zniknęła w całości zaraz po podaniu to mam dla Was tylko jedno zdjęcie.

 

Składniki na masę:

 

- 150 ml soku z cytryny (około 4 cytryny)

- 200 ml śmietanki kremówki 36%

- 1/2 szklanki cukru

- skórka z 2 cytryn (pamiętajcie aby ją przegotować)

- 5 jajek

 

Składniki na ciasto kruche:

 

- 2 szklanki mąki

- 1 kostka zimnego masła

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 żółtka

- 2 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

 

Mąkę i cukier puder przesiewam przez sitko. Dodaję masło, jajko i wyrabiam palcami aż zrobią się okruszki. Dodaję jajko zmieszane z sokiem z cytryny i formuje kule. Wałek owijam folią żeby ciasto się nie przyklejało. Wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i piekę przez 30 minut w 180 stopniach. Tak powstaje kruchy spód.

 

Jajka ubijam z cukrem, dolewam soku z cytryn i śmietanę kremówkę. Na końcu dodaję skórkę z cytryny. Mieszam mikserem wszystkie składniki, wylewam na upieczony kruchy spód i wsadzam do piekarnika na około 40 minut w 180 stopniach. Aby wierzch się nie przypalił przykrywam go folią aluminiową. Po upieczeniu tartę wsadzam na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można ją posypać cukrem pudrem albo zwykłym i przy pomocy palnika skameralizować jej wierzch.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*