Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

Trochę zmodyfikowany przepis Alicji na super szybką i bosko smakującą Tartę Gruszkową:

 

- 1 opakowanie kruchych ciastek

- 5 gruszek

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 8 łyżek mąki

- 6 łyżek cukru

- 1 kostka masła

- gęsty dżem lub konfitura: morelowa lub brzoskwiniowa

- sok z cytryny

- orzechy włoskie

 

Ciastka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i masło miele w malakserze na pył. Jeżeli jest za sypie, dodajcie jeszcze masła lub oliwy z oliwek. Konsystencja ma być zwarta ale nie jak na ciasto – nie może dać się wałkować, musi się rozpadać. Następnie wykładam palcami na formę do tarty. Zapiekam w 200 stopniach przez około 10 minut. Gruszki kroję w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny układam na cieście, dodaję orzechy. Piekę przez około 20 minut. Wyjmuję i smaruje całość dżemem. Wkładam jeszcze na 10 minut do piekarnika.

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*