Tarta pomidorowo-szparagowa

Tarta pomidorowo-szparagowa

Nie cierpię obierać szparagów! Nie wiem czy Wy też tak macie, ale doprowadza mnie to do szału. Lubię za to szparagi i najwyższy czas aby zagościły w mojej kuchni.

 

 

Składniki:

 

- 2 szklanki mąki

- szczypta soli

- szklanka wody

- 1/2 kostki masła

 

Wszystkie składniki łącze ze sobą i wyrabiam ciasto. Kruche nie lubi jak się je za długo mamle w rękach, więc jak tylko je zagnieciecie wsadzajcie od razu do lodówki na około 15 minut. Nakłuwam widelcem i wsadzam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut.

 

Nadzienie do tarty:

 

- szparagi wiązka

- pomidorki cherry 1 opakowanie

- ser feta 1 opakowanie

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- garść bazylii

- oliwki czarne garść

 

W rondelku na oliwie podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę, zmiażdżony czosnek i dorzucam szparagi. Solę i duszę około 3 minuty. Pomidory przekrawam na pół, fetę kroję w kostkę. Razem z pozostałymi składnikami przekładam na tartę i wsadzam ją do piekarnika na 20 minut.

 

Tak, celowo nie dodaję jajek 🙂

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*