Tarta Tatin – taka inna szarlotka

Tarta Tatin – taka inna szarlotka

Ten słynny deser z jabłkami powstał przez ...roztargnienie.

 

Najsłynniejsza francuska tarta powstała w 1898 roku w Lamotte- -Beuvron, gdzie siostry Stéphanie i Caroline Tatin prowadziły oberżę (istniejącą po dziś dzień).

 

Nieco roztargniona Stéphanie pewnego dnia postanowiła przygotować swój popisowy deser – tartę jabłkową na kruchym cieście. Pokrojone jabłka posypała cukrem oraz wiórkami masła i wstawiła do pieca. Gdy karmelowo- winna woń rozniosła się po kuchni, uświadomiła sobie, że nie wylepiła formy ciastem! Szybko je więc zagniotła i przykryła nim jabłka. Upieczoną tartę wyłożyła do góry dnem i podała na gorąco. Efekt był zachwycający: kruchutki spód, zapieczone jabłka i spływający z nich karmelowy sos.

 

Goszczący wówczas w oberży restaurator Louis Vaudable wprowadził tartę do menu paryskiego „Maxima”, rozsławiając ją na całą Francję (i nie tylko)

 

Składniki na ciasto:

 

- 1 i 1/2 szklanki mąki

- 2 żółtka

- 1/2 kostki masła

- łyżka cukru

- szczypta soli

- odrobinę zimnej wody do połączenia ciasta

 

Przygotowanie:

 

Do malaksera, mixera lub ręcznie - co kto ma i preferuje, wrzucamy: mąkę, żółtka, sól, kostkę masła, wodę i zagniatamy aż uzyskamy kulę. Wsadzamy do lodówki na 30 minut.

 

 

Nadzienie:

 

- 6 jabłek

- 1 szklanka cukru

- łyżeczka cynamonu

- 1/2 kostka masła

 

Przygotowanie:

 

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i cynamon. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Umieszczamy na patelni i na większym ogniu gotujemy przez około 20 minut (po 10 minutach obracam jabłka żeby z każdej strony były wytaplane w sosie). Po 20 minutach, przykrywam je i duszę jeszcze przez 10 minut.

 

 

Wyjmuje ciasto z lodówki, rozwałkowuje i umieszczam na jabłkach, które są na patelni. Boki ciasta staram się zawinąć pod spód. Patelnię umieszczam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekę przez około 20 minut.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*