Tarta z białą czekoladą

Tarta z białą czekoladą

Plusy ciasta kruchego są takie, że jeżeli zrobisz go za dużo, to możesz zamrozić i zrobić tartę następnym razem. Tak też zrobiłam, więc przepis na ciasto znajdziecie tu...

 

Nadzienie:

 

- 1 opakowanie serek mascarpone

- pół opakowania białej czekolady

- 1 śmietanka kremówka

- 1 opakowanie płatków migdałów lub orzechów

- 1 opakowanie mrożonych malin lub konfitura z malin

- 2 łyżki cukru pudru.

 

Serek mascarpone zmiksować z białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, na gładką masę. Maliny rozmrażam na patelni aż zrobi się z niej sok, odparowuje nadmiar wody, aż będzie gęsty. Śmietanę ubijam na sztywno.

Na upieczoną i wystudzoną tartę nakładam konfiturę lub sos malinowy. Na to serek mascarpone, a na serek bitą śmietanę. Płatki migdałów prażę na patelni i posypuje nimi wierzch tarty. Całość wsadzam do lodówki na 12 godzin a najlepiej całą noc. Przechowuje w lodówce.

W wersji oszczędnej na kaloriach, nie dodaję na wierzch śmietany 🙂 Kto by tam oszczędzał w zimie 🙂

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*