Tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, koziego sera i chorizo.

Tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, koziego sera i chorizo.

Czasami tak mam, że nachodzi mnie ochota na parę składników. Chodzę po sklepie i wymyślam co by tu.. I tak oto powstała ta tarta. Prosta, mało składników ale zapewniam Was, że połączenie genialne. Zaskoczy nie jedno podniebienie.

 

Składniki:

 

- ciasto na tartę słoną ( tak, tak idę na łatwiznę o jej 😛 )

- 3 czerwone cebule

- 1/2 szklanki cukru

- 1 ser kozi

- 2 chorizo (ja kupiłam z figami)

- liście szpinaku do dekoracji

- opcjonalnie lampka wina słodkiego Porto

 

Przygotowanie:

 

Ciasto wykładam na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wsadzam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - piekę 20 minut. W tym czasie cebulę kroję w piórka, wrzucam na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem i duszę na małym ogniu. Podlewam winem - czekam aż odparuje i wsypuje cukier. Mieszam tak długo aż się rozpuści i zgęstnieje. Konfiturę nakładam na tartę, rozprowadzam ją po całości równomiernie. Układam pokrojone w plasterki chorizo, kozi ser i zapiekam jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dekoruje kilkoma listkami szpinaku.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*