Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym

Lubię gotować używając dobrych, świeżych produktów. Ciesze się, że mam przyjemność pracować z markami, których produkty lubię i mogę Wam polecać, a czasami, jak w przypadku konkursu z oliwami Bertolli i Carbonel nawet je rozdawać. Dzisiejsze danie zainspirowane jest całkowicie produktami marki Arla: masłem solonym Lurpak i serem pleśniowym Castello.

 

Składniki na ciasto:

 

- 1 szklanka mąki pszennej

- 150 g masła solonego Lurpak

- 1 jajko

- pół kubka jogurtu naturalnego

 

Składniki na farsz:

 

- 2 piersi z kurczaka

- przyprawa do kurczaka

- 3 ząbki czosnku

- ser Castello

- 1 czerwona cebula

- 2 pomidory

- 1/4 szklanki białego wina

- 30 dkg żółtego sera

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki na ciasto łącze ze sobą, zagniatam kulę i wsadzam do zamrażalki na minimum godzinę. Kurczaka kroję w kostkę, posypuje przyprawą do kurczaka i piekę na oliwie z oliwek, następnie dodaję cebulę i duszę jeszcze chwile. Na drugiej patelni rozpuszczam szpinak bo mam mrożony. Dodaję czosnek utarty z solą, ser. Mieszam aż składniki się rozpuszczą, dodaję kurczaka, pomidora i cebulę. Rozwałkowane ciasto nakładam na formę do tarty, wsadzam do piekarnika na 15-20 minut.  Przekładam farsz z patelni, posypuje serem żółtym, zapiekam w 180 stopniach.

 

Najważniejszymi składnikami tego dania jest szpinak, ser i czosnek. Jeżeli nie macie pozostałych składników do farszu lub nie lubicie - nie musicie dawać, tarta i tak wyjdzie pyszna.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*