Tostadas de tinga

Tostadas de tinga

Kolejny przepis zgłębiony na warsztatach kuchni meksykańskiej, który z jednej strony składa się z prostych składników ale z drugiej obfituje w smaki. Jest idealną przystawką lub przekąską do filmu czy na imprezie. Mnie to danie smakowało najbardziej ze wszystkich prezentowanych na warsztatach.

 

Składniki:

 

8 placków tostadas

1 avocado

250 ml śmietany

4 rzodkiewki

bulion

 

Farsz tinga:

 

1 pierś z kurczaka

1 ząbek czosnku

3 cebule

3 pomidory

1 chipotle adobados czyli wędzona papryczka jalapeno

sól i olej

 

Przygotowanie:

 

Ugotować pierś z kurczaka z czosnkiem, rozdrobnić mięso. Następnie posiekać cebulę i podsmażyć. Pomidory zmiksować blenderem, chipotle wymieszać z bulionem i dodać cebulę. Wymieszać z kurczakiem. Nakładać porcję tingi na tosadę. Na końcu polać śmietaną, avocado i rzodkiewką.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*