Trochę inny schabowy

Trochę inny schabowy

Moim zdaniem jest to niedoceniane mięso, które pojawia się na stole raz w tygodniu w 70% domostw polskich. Zazwyczaj w panierce, w większe okazje - ze śliwką. A ja lubię to mięso bardzo i ostatnio wymyśliłam sobie, że zrobię go jeszcze inaczej.

 

Składniki:

 

- kotlety schabowe

- mąka 4 łyżki

- oliwa z oliwek 4 łyżki

- pieprz czarny w kulkach 2 łyżki

- czosnek 2 ząbki

- musztarda pieprzowa 3 łyżki

- orzechówka lub, brandy lub whisky 4 łyżki

 

Przygotowanie:

 

Kotleta ubijam, oprószam solą, pieprzem i mąką i smażę na patelni. Zdejmuje kotlety i na tej samej patelni wrzucam: 2 łyżki pieprzu w kulkach, czosnek i dolewam 4 łyżki brandy (lub orzechówki lub whisky). Gotuję sos aż nieco odparuje i zgęstnieje. Dodaję 3 łyżki musztardy pieprzowej i jeszcze chwilę gotuję. Kotlety podaję z sosem. Uwaga, jest ostre.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*