Tymiankowe podudzia z karmelizowaną cebulą

Tymiankowe podudzia z karmelizowaną cebulą

To jest jedno z tych dań, które robi się samo 🙂 a efekt smakowy gwarantowany. Polecam Wam podudzia na tackach z firmy Poldrob. Na co zwracam uwagę? Po pierwsze czy mięso jest świeże. Po drugie akurat w przypadku podudzia - na to czy "pulki" są duże - czasami można trafić na takie wychudzone podudzie jakby to nie kurczak a gołąbek był. Dlatego właśnie sięgam po sprawdzone przeze mnie mięso a tej marki mogę Wam polecić w ciemno.

 

 

Składniki:

 

- 2 tacki podudzia z kurczaka Poldrob

- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

- 1 łyżka tymianku

- 3 łyżki przyprawy do kurczaka

- 2 ząbki czosnku

- 1 cebula

- 1 łyżka cukru

- oliwa z oliwek

- 1 łyżka burbonu lub whisky

 

Podudzia myję, osuszam i wkładam do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą. Nacieram je czosnkiem. Przyprawę do kurczaka mieszam z tymiankiem i papryką - nacieram mięso. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na termoobieg. Na patelnię wrzucam pokrojoną cebulę i zasypuje łyżką cukru. Mieszam aż cukier się rozpuści a cebula karmelizuje. Jeżeli macie pod ręką burbon lub whisky to dodajcie 1 łyżkę do cebuli - nabierze fajnego smaku. Po 10 minutach obracam "pulki" w piekarniku i piekę kolejne 10 minut. Po tym czasie zmieniam program na grill i trzymam mięso jeszcze przez 5 minut. Podaję z nałożoną karmelizowaną cebulą.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*