Warsztaty kuchni Indyjskiej: Gulab Jamun

Warsztaty kuchni Indyjskiej: Gulab Jamun

Składniki:

 

200 g mleka w proszku

szczypta proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki mąki pszennej

100 ml śmietany 18 %

olej do smażenia

 

Składniki na syrop:

 

400 ml wody

300 g cukru

3 ziarna kardamonu

1 łyżka wiórek kokosowych

 

Przygotowanie:

 

Mleko w proszku łączymy z proszkiem do pieczenia, mąką oraz śmietaną. Wyrabiamy ciasto i formujemy niewielkie kulki, mniej więcej o wielkości 1cm. Przygotowane ciasto smażymy na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kuleczki układamy na papierowych ręcznikach kuchennych i odstawiamy do przestygnięcia. Do zagotowanej wody dodajemy kardamon oraz cukier i gotujemy przez piętnaście minut. Przygotowanym syropem zalewamy wcześniej usmażone kuleczki, podajemy z mango i wiórkami.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*