Zakwas do barszczu na Wigilię

Zakwas do barszczu na Wigilię

Każdy robi inaczej, każdy lubi inaczej i Ja jak każdy uważam, że mój jest najlepszy!

 

Składniki:

 

- 1 kg buraków

- 2 duże ząbki czosnku

- 2 liście laurowe

- kilka ziaren ziela angielskiego

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka kminku

- 1 litr przegotowanej wody

- 1 kromka chleba żytniego

 

Przygotowanie: 

 

Buraki kroję w plastry. Czosnek obieram i kroję w grubsze plastry. W słoiku lub glinianym garnku układam buraki, dodaję czosnek i pozostałe przyprawy. Zalewam wodą, na wierzch kładę kromkę chleba żytniego i odstawiam w ciepłe miejsce gdzie będzie się kisił 4-5 dni pod przykryciem z gazy lub chusteczki.

 

Jeżeli podczas kiszenia zrobi się piana, zdejmijcie ją łyżeczką. Zazwyczaj kiedy daj się chleb piana nie powstaje.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*