Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

W tym roku w lany poniedziałek spotykamy się przy moim stole. Nie mogłam sobie odmówić przygotowaniu żuru ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam. A jak już zabieram się za żur to nie ma pół środków. Musi być od początku zrobiony przeze mnie i z najlepszych składników. Przygotowałam więc zakwas z przepisu Paszczaka. Zamówiłam wiejską kiełbasę, prawdziwą białą od rolnika z Mszany Dolnej. Teraz czekam 5 dni aż zakwas będzie pachnący i kwaśnawy. A potem opowiem Wam historię o żurze.

 

 

Składniki:

 

- 1 litr letniej przegotowanej wody

- 1 szklanka płatków owsianych Halina

- 1 szklanka mąki pszennej

- 4 ząbki czosnku

- kilka ziaren ziela angielskiego

- kilka liści laurowych

- piętka chleba na zakwasie

 

Przygotowanie:

 

Płatki, mąkę i piętkę miele w blenderze. Dodaję czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę - miksuję wszystko razem. Odstawiam w ciepłe miejsce, najlepiej w glinianym garnku przykrytym gazą na 5 dni.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*