Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

Lubię robić zupy. Czuje się wtedy jak czarownica nad kotłem pełnego wywaru, który w zależności od mojej koncepcji zmienia się w to, co zechce. Tak samo było z tą zupą. Robiłam ją po raz pierwszy na Foodingu a wszystko co się w niej znalazło to kuchnia autorska 🙂

 

Składniki:

 

- bulion warzywny

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 3 ząbki czosnku

- 1/2 szklanki białego pół słodkiego wina

- 3 serki topione klasyczne

- 10 dkg sera żółtego Mlekdamer

- 2 łyżki zmiażdżonej kolendry

- sól

- 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

- 2 kostki mrożonego szpinaku lub jeżeli jest świeży to 3 torebki świeżego

- 1/2 kubka śmietany 18%

- sos balsamico do dekoracji

 

Krewetki:

 

- 1 opakowanie krewetek

- 2 łyżki oliwy

- 1/4 szklanka wina białego

- 1 czosnek

- 1 łyżka kolendry

 

Przygotowanie:

 

W garnku na oliwie z oliwek piekę czosnek ale uważam żeby go nie przypalić. Dolewam wino, chwilę gotuje. Dodaję szpinak, serki topione, ser żółty, kolendrę, pieprz i gotuję mieszając około 20 minut. Miksuje. Podlewam bulionem, dodaję śmietanę i sól do smaku. Gotuję jeszcze 15 minut.

 

Na patelnię wrzucam czosnek, kolendrę, wlewam wino gotuję aż odparuje. Dorzucam krewetki i smażę aż się przyrumienią. Nalewam zupę/krem dodaję krewetkę i robię szlaczek z sosu balsamico.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*