Zupa rybna

Zupa rybna

Powiem Wam, że lepszą zupę rybną jadłam tylko w Chorwacji. Wyszła naprawdę super. Z dużą ilością świeżej kolendry oraz soku z cytryny jest obłędna, aksamitna i ...nie śmierdzi rybą 😉

 

Składniki:

 

- 1 cebula

- 2 marchewki

- 2 ząbki czosnku

- 1/4 selera naciowego

- 1/4 pora

- rozmaryn 3 gałązki

- 3 ząbki czosnku

- 1/2 papryczki chili

- cała 1 ryba i dwie krewetki

-szafran malutka szczypta

- sos pomidorowy

- kawałek ryby (jakiejkolwiek) lub krewetki

 

Przygotowanie:

 

Warzywa kroję i podsmażam w garnku, w kolejności jaka jest podana w składnikach. Do lekko zarumienionych warzyw dodaję rybę (usuwam z niej tylko skrzela i oczy) i krewetki, zalewam wodą tak. aby wszystko przykryć. Gotuję około pół godziny. Na koniec dodaję szafran, blenduję całość (łącznie z rybą i krewetkami), przecieram przez sitko.

 

Odrobinę ryby (jakiejkolwiek może być panga) lub krewetki podsmażam w garnuszku, dodaje odrobinę drobno posiekanego czosnku (uważając, żeby sie nie spalił) praktycznie od razu zalewam odrobiną białego wina, dodaje nasza bazę rybną i sos pomidorowy w proporcjach 2 bazy/1sosu pomidorowego.

 

Sól i pieprz do smaku.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*