Powiem Wam, że lepszą zupę rybną jadłam tylko w Chorwacji. Wyszła naprawdę super. Z dużą ilością świeżej kolendry oraz soku z cytryny jest obłędna, aksamitna i ...nie śmierdzi rybą 😉
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 selera naciowego
- 1/4 pora
- rozmaryn 3 gałązki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- cała 1 ryba i dwie krewetki
-szafran malutka szczypta
- sos pomidorowy
- kawałek ryby (jakiejkolwiek) lub krewetki
Przygotowanie:
Warzywa kroję i podsmażam w garnku, w kolejności jaka jest podana w składnikach. Do lekko zarumienionych warzyw dodaję rybę (usuwam z niej tylko skrzela i oczy) i krewetki, zalewam wodą tak. aby wszystko przykryć. Gotuję około pół godziny. Na koniec dodaję szafran, blenduję całość (łącznie z rybą i krewetkami), przecieram przez sitko.
Odrobinę ryby (jakiejkolwiek może być panga) lub krewetki podsmażam w garnuszku, dodaje odrobinę drobno posiekanego czosnku (uważając, żeby sie nie spalił) praktycznie od razu zalewam odrobiną białego wina, dodaje nasza bazę rybną i sos pomidorowy w proporcjach 2 bazy/1sosu pomidorowego.
Sól i pieprz do smaku.