Zupa serowa

Zupa serowa

Szukałam w internecie przepisu na zupę serową i powiem Wam szczerze, żadna nie przypadła mi go gustu. Jakieś takie wszystkie były "babciowate" i "mamowate" a ja miałam ochotę na taki serowy krem, niby fondue a jednak zupa. Dlatego stwierdziłam, że sama sobie ją wymyśle. Jak postanowiłam tak też zrobiłam.

 

 

Składniki:

 

- 1 mała cebula pokrojona w kostkę

- 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę

- 1 papryczka chili pokrojona w kostkę (może być zwykła jeżeli ktoś nie lubi na ostro)

- 15 dkg startego sera edamskiego

- 3 trójkąciki sera śmietankowego topionego

- około 1 litra bulionu ( mnie został rosół więc go wykorzystałam ale możecie po prostu ugotować bulion warzywny)

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

- beszamel

- około 2 łyżek wiśniówki lub anyżówki lub białego lub czerwonego wina (niekoniecznie, to już moja fanaberia ale jak macie to warto dodać)

- 1 łyżeczka cukru

- sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

Bulion gotuje oddzielnie. W drugim garnku na oliwie z oliwek duszę pokrojone w kostkę cebule, czosnek i papryczkę. Dolewam bulion ale cedzę go przez sitko, żeby nie wpadły do zupy serowej żadne marchewki czy pietruszka. Do beszamelu dodaję starty ser żółty i topiony, mieszam aż sery się roztopią i połączą z bulionem. Dodaję majeranek, cukier, gałkę i wlewam alkohol. Solę i pieprzę do smaku. Zupę serową można podać z bagietką z serem lub z groszkiem ptysiowym albo z pokrojoną mozzarellą (tak, tak).

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*