Zupa z ananasa i chili

Zupa z ananasa i chili

O kulisach powstania tej zupy możecie poczytać w poście zatytułowanym Fooding. Zaintrygowana jej smakiem, zrobiłam ją zgodnie z sugestiami powstałymi nad garnkiem jej pierwotnej wersji. O to, czy smakowała możecie zapytać moje króliki doświadczalne: Monię, Kubę, Deasa, Edytę i Wojtka. Myślę, że ich zdziwione kubki smakowe mówiły same za siebie 🙂

 

 

Składniki (6 osób):

 

- 2 puszki ananasa w zalewie

- 3 piersi z kurczaka

- bulion około 2 litry

- 2 papryczki chili

- 1 korzeń imbiru (spory około 5 cm)

- 1 czerwona cebula

- 1 łyżka pasty wasabi

- 1/2 opakowania zielonej soczewicy

- 1 puszka mleczka kokosowego

- 1 łyżka kuminu

- 2 łyżki curry

- sok z 1/2 limonki

- 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

 

W garnku na maśle przysmażam pokrojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli, starty korzeń imbiru i pokrojone w kółka papryczki chili. W osobnym garnku gotuję bulion na kurczaku pokrojonym w kostkę. Do cebuli, imbiru i chili wlewam pokrojonego ananasa wraz z zalewą. Dodaję kumin, wasabi, sok z limonki i curry. Zalewam ugotowanym bulionem (bez warzyw) z kurczakiem, dodaję zieloną soczewicę i gotuję około 20 minut aż soczewica zmięknie. Pod sam koniec zabielam ją mlekiem kokosowym. Doprawiam do smaku - ma być w pierwszej nucie wyczuwalna słodkość ananasa i mleczka kokosowego a na koniec macie poczuć ostrość chili. Wtedy znaczy, że jest idealnie słodko-ostra.

 

Można również przyrządzić ją na bulionie z krewetek zamiast kurczaka.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*