Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Do cukinii zawsze podchodziłam jak do jeża. Bo jest jakaś taka bezpłciowa. Dopiero ostatnio zrozumiałam, że cukinia jest po prostu plastyczna i można nadać jej dowolny kształt i smak. Była zaskakującą przystawką na imprezie urodzinowej.

 

Składniki:

 

- 2 cukinie

- bulion

- 2 ząbki czosnku

- 1 cebula

- 2 łyżeczki tymianku

- 2 gałązki rozmarynu

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżki miodu

- 1 ser pleśniowy lazur

- sól, biały pieprz

 

Przygotowanie:

 

Ugotować bulion. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cukinię. Jeżeli chcecie aby zupa była zielonkawa, nie obierajcie cukinii ze skórki. Ja swoją obrałam. Do cukinii wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę, rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Uważam aby nie przypalić czosnku. Następnie całą zawartość patelni wrzucam do bulionu i gotuję 20 minut. Czekam aż zupa nieco przestygnie i wrzucam ją do blendera, miksując na gładką masę. Przelewam z powrotem do garnka i doprawiam do smaku tymiankiem oraz miodem. Wrzucam ser i mieszam aż się rozpuści. Solę i pieprze do smaku.

 

Zupę można podawać ze świeżą bagietką, z grzankami czosnkowymi lub z posypką z pokrojonego w paseczki i przysmażonego na patelni boczku.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*